Attracties - Holle Bolle Gijs - Station Gijs
 
 

Elf jaren verstreken nadat Tiroler Gijs in 1988 slaperig zijn raam bij de Bob in gebruik had genomen. Elf jaar waarin de Efteling attracties als het Lavenlaar, Droomvlucht, Villa Volta, Vogel Rok en een prachtige nieuwe entree in gebruik nam. Elf jaar waarin Ton van de Ven schets na schets maakte om al dit fraais voor elkaar te krijgen. Maar elf jaar lang was daar geen ontwerp voor een nieuwe Holle Bolle Gijs bij. De langste Gijs-interval uit de parkgeschiedenis verstreek. Tot 1999, toen in het kader van het “oppoetsen van de parel” —de missie van de nieuwe directie — een fraai Sprookjesstation werd gebouwd naast de nieuwe remise van de Stoomtrein in het Marerijk. Een stationnetje waar je niet in en uit kunt stappen, maar waar wel een heel aantal Efteling-figuren wacht op hun eigen stoomtreindienst. En onder die wachtenden was, eindelijk, een nieuwe Gijs. Station Gijs noemen we hem.

In het park sinds:
1999

Locatie:

Marerijk, Sprookjesstation
 

Horecapunt:

-

Ontwerp:

Ton van de Ven

Stem:

-

Papier vreten doet Station Gijs niet; ver buiten het bereik van de treinpassagiers zit hij te dutten op een bankje op het prachtige door Ton van de Ven ontworpen perron. Omdat deze Gijs net als veel sprookjesfiguren, Laven en bijvoorbeeld de animatronics van Fata Morgana niet aangeraakt kan worden, en niet in regen en wind buiten hoeft te staan, vielen allerlei beperkingen weg die voor de andere Gijzen wel gelden; hij kreeg dan ook échte kleding aan en écht haar op zijn hoofd. Hierdoor is deze Gijs een stuk realistischer van uiterlijk dan zijn uit één stuk met-glasvezel-versterkte-polyester gevormde broers. Station Gijs heeft knoestige blote voeten en een nogal Laafs-aandoende grote mond, die hij echter niet in de typerende Gijs-stand heeft openstaan. Geluid maakt hij niet, zelfs geen snurk.

Station Gijs kreeg als enige Gijs van heel het park een (beperkte) beweging. Wanneer de Stoomtrein langs het station rijdt blaast de perronchef op zijn fluit, en ademt Gijs diep in. Hierdoor wipt het wankele bankje waarop hij zit vervaarlijk omhoog, wat de stokoude kabouter die naast hem zit te wachten weer onrustig maakt. Jammergenoeg mindert lang niet elke Stoomtreinmachinist vaart wanneer hij de trein langs het perron laat puffen. Station Gijs is daardoor soms wat lastig te bekijken, en menig bezoeker zal dit uitzonderlijke lid van de familie wellicht helemaal niet opmerken.
 
Deze kabouter houdt Station Gijs gezelschap op het perron Even verderop is de Gelaarsde Kat beslist niet aan het dutten Station Gijs heeft in elk geval veruit
 het allermooiste parkstation gekozen
 als slaaplocatie

Voor Ton van de Ven werd Station Gijs de laatste Gijs van zijn hand. Het park kreeg alleen in 2002 nog een nieuwe Gijs, de wel heel exotische Nijltje in het Teiltje in de Kleuterhof. Deze Henny-Knoetcreatie staat echter zo ver van het Peter Reijnders-concept van de gezellige dikke schrokop uit het bakerrijm, dat we gerust kunnen stellen dat Station Gijs de laatste ware telg der Familie Gijs is.