De Octopus

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op De Octopus -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

k ontdekte het scheepjournaal van Kapitein Ortega in een klooster dat uitkijkt over de zee. In de ochtend van de 16de februari 1634 legde Ortega zijn schip voor anker achter een koraalrif. Dezelfde nacht nog werd hij aangevallen door piraten. Het in brand geschoten schip zonk op de zeebodem. Tien dagen later werd de kapitein half bewusteloos op het strand gevonden, het scheepsjournaal nog in de arm geklemd. Hij beschreef daarin een wereld van kleine onderwaterwezens, niet veel groter dan z'n duim. Niemand geloofde 'm. Maar weet je: ik denk dat het verhaal van Kapitein Ortega best eens waar kan zijn."

Zo begon de in de jaren '80 onder Efteling-liefhebbers van de WWCW-generatie enorm populaire tekenfilmserie "De Snorkels" (The Snorks). Wat heeft dat te maken met Efteling-horeca zult u zich misschien afvragen, lieve lezer. Wel, in één horecapunt wanen wij ons weer even terug in de kleurrijke onderwaterwereld van de duimgrote Allstar, Junior, Toeter en het lieve inktvisje Okkie. Waar dan? Wel, in restaurant De Octopus van Pandadroom natuurlijk!

In de laatste ruimte van de vaak met boude boutades en zich uitentreuren herhalende, zoetgevooisde clichés bruuskerend besdiscussieerde attractie Pandadroom, vinden we dit naar het slimste aller weekdieren genoemde onderwaterrestaurant. Nietsvermoedende stervelingen die na een reis door de visueel uitputtende en acute migraine veroorzakende wereld van driedimensionale wezentjes, shockerende morele lessen en weinig samenhangende effecten, de zogenaamde "Dierenwereld" in lopen, kunnen het hevig getergde gestel alhier weer enigszins tot rust laten komen onder het genot van de geboden spijzen in de Octopus. Op de achtergrond klinken de klanken van het immer als een malende molen doordreinende "In This Together" (dit keer echter wel in een iets minder frustrerende, instrumentale versie). In combinatie met de hoge en galmende kinderstemmen -oh hoe verrukt ontdekken zij de wondere wereld van het morphen- krijgt de bezoeker een ware kakafonie aan geluiden te verwerken.

De Octopus is zonder twijfel het meest uitvoerig en consequent gethematiseerde restaurant van het park. Het "diep in de zee"-thema is werkelijk overal in het restaurant terug te vinden. Niet alleen lijkt de bar op een uit de diepzee oprijzend koraalrif en zwemt een hele school visjes (gemaakt van plastic en opgehangen met draadjes) door het restaurant, nee, zelfs de wanden boven het zelfbedienigsbuffet zijn beschilderd met een weids en kleurrijk panorama van het wonderschone en diverse leven rond het koraalrif. Achter ditzelfde buffet is in de tegelwand een mozaïek (onze excuses aan hen die nu even in ademhalingsmoeilijkheden komen) aangebracht met ook daarop weer veel waterbewoners. Aan het plafond hangen dure, speciaal voor de Octopus gemaakte lichtarmaturen. We omschrijven ze maar even als "kwallenlampen". De kwallenlampen zijn bijzonder curieus. Zacht strooien ze hun gelei-achtige licht door het restaurant. Ze passen perfect in de neergezette illusie van het onderwaterlandschap. Maar om nu te spreken van feeërieke illuminatie, nee. Daarvoor zijn deze tentakelcreaties te plasticachtig en ook te fantasieloos. Wat dat betreft hebben wij meer op met de kelkvormige lampjes op de glazen wand tussen Pandawinkel en Octopus. Minder themavast, maar minstens zo stijlvol. Overigens houdt de thematisering van de Octpus niet op bij de zeespiegel. Wanneer we ons naar boven begeven en in het hooggelegen deel van het restaurant plaatsnemen (alwaar we een uitzicht over een groot deel van de Dierenwereld hebben) zien we dat we boven het water uitkomen en zicht hebben op de wereld buiten de kunstig gecreëerde Snorkelnatie: helmgras wijst ons op de nabijheid van de kust die wij door de aanwezigheid van koraal reeds vermoedden.

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

Het plafond van de Octopus bestaat overigens, buiten dat deel dat de onderkant van de waterspiegel (compleet met bootje) moet voorstellen, uit een lelijk systeemraster met zwarte panelen. Volgens geruchten in de winter voor de opening van Pandadroom, zou de Octopus een glazen plafond krijgen met daarboven water met echte vissen. Het is ons niet duidelijk of dit ooit echt de bedoeling is geweest. Het lijkt ons weinig waarschijnlijk, maar een intrigerend denkbeeld is het wel. Wellicht dat het WNF toch tot de conclusie kwam dat het leegvissen van de koraalriffen ten behoeve van het plafond van een pretparkrestaurant niet al te best in het zo zorgvuldig vormgegeven imago van knuffelige panda's en aaibare, afhankelijke Oerang-Oetangbaby's past?

Voormalig creatief directeur Ton van de Ven haalde in interviews nog wel eens een anekdote aan die de eenvoud van de Efteling onder Pieck en in Tons eigen beginjaren voor het park moet aantonen. Op verzoek ontwierp de pas afgestudeerde industriëel ontwerper een zitgelegenheid. Hij liet zich (zoals hij later wel vaker zou doen) inspireren door de bloemenwereld. In het midden plaatste hij een tafel in de vorm van een stamper en daaromheen stoeltjes in de vorm van meeldraden. Dat alles in rode en gele tinten. Anton Pieck was er niet erg over te spreken. In zijn ogen zouden wat eenvoudige doorgezaagde balken en planken zeker zo mooi en functioneel zijn. Ton gaf de grote meester gelijk. Eigenlijk was zijn creatie, zo zag hij zelf ook in, maar een lelijk ding. Tot onze verrassing echter vinden we op de begane grond van de Octopus meubilair dat wel heel direct geïnspireerd lijkt op deze eerste Tonschets. Gebaseerd op de vormen en kleuren van zeeanemonen heeft men rond een paal (onderdeel van een steiger hoog boven onze hoofden?) juist datgene gedaan wat Pieck en al vrij snel ook Van de Ven als on-Eftelings beschouwden. Dit alles natuurlijk tot groot genoegen van de vertegenwoordigers van het WNF, die zich tijdens de ontwerp- en ontwikkelfasen van Pandadroom vast en zeker met veel aplomb ontpopten als dictatoriale kruidje-roer-mij-niets.

De Octopus beschikt over een assortiment dat nogal vreemd overkomt in de zorgvuldig gecreëerde onderwaterwereld. Waar we zeebanket, vissoep, haring, oesters en luxe kreeft zouden verwachten, zijn het voornamelijk Italiaanse pasta's die ons voorgeschoteld worden. Er is hier zelfs nauwelijks een zeegerecht te koop, op een enkel broodje tonijnsalade na. De Octopus biedt onder andere tagliatelle, spaghetti en lasagne. We hebben de keuze uit verschillende sauzen en vrijwel altijd een onbeperkte hoeveelheid parmezaanse kaas om ons gerecht van de nodige extra vetten te voorzien. De pasta's zijn prima. De lasagne is ronduit geweldig. Helaas zijn de prijzen ook nogal pittig. Naast de warme hoofdgerechten is hier ook het standaard gebakassortiment van de Efteling te koop (aardbeiengebakjes, Bossche Bollen en die mokka-schuim-dingetjes) en zijn er broodjes. Deze broodjes zijn vaak veel mooier opgemaakt dan die in het Witte Paard. Een assortiment soepen en koffiehapjes, zoals muffins en koffiebroodjes, maakt het geheel af. Het WWCW-team klaagt zoals u wellicht al had verwacht in het geheel niet over het assortiment van de Octopus. Pastahaters zijn hier voor een echte maaltijd snel uitgekeken, maar voor hen die de Italiaanse keuken kunnen waarderen is de Octopus een welkome aanvulling op de horeca van de Efteling. Een boze blik vol opgekropte irritatie werpen wij overigens wel op het bestek en de bordjes van de Octopus. Efteling, doe er wat aan! Papieren bordjes in een verder aardig restaurant... dat kan toch niet! Het hemeltergende borrelgeluid dat de eerste maanden Octopusbezoekers tot wanhoop en onbedwingbare moordlust dreef is ook verdwenen, dus doe ons een plezier en serveer de gerechten voortaan op echte borden? Dank u wel!

Overigens beperkt de verkoop van de Octopus zich niet tot de onderwaterwereld binnen in het Pandadroomgebouw. Buiten, aan de Pardoes Promenade, omgeven door het geschilderde mozaïek dat reeds menig traan deed opwellen (en, neemt u maar van ons aan, niet lauter uit absolute ontroering over zo veel moois) is een kleine glazen balie geplaatst waar men koffie, worstenbroodjes en andere eenvoudige bakkersproducten verkoopt. Op zich kunnen wij ons wel vinden in de locatie hier voor een mooi terras in de zomer. Ware het niet dat onze eetlust, zelfs al verkocht men hier voor een appel en een ei brownies van het Keyne Klaroen, nooit de aanwezigheid van dat kleurrijke gedrocht zal kunnen verdragen. Jammer maar helaas, hier wensen wij niet te zitten. Een hard gelach voor sensibele asceten en Efteling-puriteinen, die nooit ofte nimmer zullen kunnen genieten van een rustig moment met hapje aan de Promenade. Snif.

Na dit ellelange relaas zullen wij u, oh laatste overgebleven trouwe lezer, tracteren op onze conclusies. De thematisering van de Octopus, met visjes, schilderingen, lampen, enfin, de hele santenkraam, is goed gelukt. Daar valt niks op af te dingen. Vreemd genoeg echter, blijkt dit restaurant zuch niet te bevinden op de natuurlijke locatie voor de Octopus: Burger's Ocean te Arnhem of Blijdorps Oceanium te Rotterdam. Neen, dit restaurant met prima assortiment maar een Efteling-gehalte dat nadert naar nul, staat in het hart van ons nostalgische park. En aldaar slaat het natuurlijk als een vlag op de spreekwoordelijke modderschuit. Maar toch, we zijn in een gulle bui: drie sterren. Daar mogen Marieke en Co best trots op zijn, want dat is toch nog altijd vijf sterren meer dan we voor de attractie zelf geven. Tot snorks!

En ohja... dat snorkelverhaaltje van hierboven, dat kun je hier downloaden.

Als de mp3 in een afspeelprogramma wordt geladen en je het eigenlijk op je harde schijf wilt opslaan, moet je met de rechter muisknop klikken op de link en dan kiezen voor "Save Target As"/"Doel opslaan als". In Netscape heet dat anders maar dan kun je het toch net zo goed opgeven.
 

 Sinds 2002
 Categorie zelfbediening
 Aanbod standaard/ruim
 Bezetting voldoende
 Prijs/kwaliteit normaal
 Aantal kassa's 2 (+1)
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,20
 Pinautomaat? ja
 Smaakoordeel 7,5
 Zitjes voldoende
 Afvalverwerking n.v.t. (afruimen) / buiten 2 containers
 Dichtsbijzijnde toiletten PandaDroom

 


DRANK

 
Koffie klein/groot € 1,30/2,25
Cappucino kl/gr € 1,50/2,70
Chocomel kl/gr € 1,45/2,60
Div. frisdrank va. € 1,50
Dubbelfris € 2,10
   

BAKKERIJ

 
Gebak va. € 2,25
Worstenbrood € 1,45
Saucijzenbrood € 1,75
Div. donuts € 1,20
Div. broodjes va. € 2,35
   

MENU

 
Div. soepen va. € 2,75
Tagliatelle
0 met saus naar keuze
0

€ 6,50

Spaghetti
0 met saus naar keuze
0

€ 6,50

Lasagne Bolognaise € 5,95
Vegetarische Tortelini € 5,95
Kindermenu
0 met verrassing
0

€ 3,50

   

OVERIG

 
Vleessalade € 2,60
Vegetarische salade € 2,60
Brownie € 1,70
Koffiebroodje € 1,50
Donut € 1,55
   


 
  
  
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Een lange zelfbedienings-/ bestellingsbale, zoals in een bedrijfskantine, vinden we bij de ingang.
Lampen in de vorm van geleivissen (ont)sieren het panelenplafond van de Octopus.
En maar rustig zitten wachten totdat de Snorkels voorbij komen.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Soortgelijke thematisering als in de edutainmentruimte.
Een stuk van de edutainment- ruimte met rotsen...
...en een stuk met een onderzeeschip.
 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

Dit fan-tas-tische mozaiek is een waardevolle aanvulling op het uitzicht van de Promenade.
Ook deze o-zo prachtige fontein is een goede representatie van deze geweldige attractie.

 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 
 

De Octopus: te vinden bij de uitgang van de attractie PandaDroom, aan de Pardoes Promenade. Minst druk in de late middag. Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: variërend van matig tot zeer druk.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web