Twinkel banner deco  -|-  (c) Het WWCW 2001

  Een Stoomcursus - Weten - 5

 
 

Weten

Weetfeit nummero vijf - details

Over muziek gesproken. De muziek van alle attracties kunt u natuurlijk zo meefluiten of -neurin, maar een échte fan (en dat wilt u graag worden) kent ook de tékst van het Harem-nummer van Fata Morgana, en kan dit lied indien gewenst uiteraard meezingen. Overigens is het ook toegestaan de melodie te fluiten. Dit kan, zeker in grotere groepen, een heel aardig resultaat geven.

Naast het Fata-Morganalied weet u ook met allerlei handgebaren het complete verhaal van Hugo van den Loonsche Duynen in zijn vervloeckte woonstede te illustreren, alwaar u eveneens een geïmproviseerd hand-en-arm-dansje weet uit te voeren op het thema van de hoofdshow. Dit laatste voert u uiteraard uit met mate, doch altijd indien u zich in het gezelschap bevindt van een grote groep Pieck-puristen en andere überfans.

In het Spookslot is het, op rustige dagen, zeker toegestaan het symfonieorkest dat uit de Bose-speakers weerklikt te dirigeren vanaf uw positie op de toeschouwerstribune. Hier blijft het echter niet bij. Het Spookslot is namelijk de uitgelezen attractie om uw kennis van de programmering van Eftelingse PLC's te tonen én te verfijnen. U volgt hierbij het door maestro Ton van de Ven in 1978 gestelde voorbeeld zorgvuldig op.

In Carnaval Festival dient u ook bij bepaalde secties een bijpassende beweging te maken. Klikt u verder om te weten te komen wat dan wel.

 

De tekst van het Fata Morgana-Haremthemalied ('Wie gaat er mee naar de Fata Morgana?'') gaat als volgt:

Wie gaat er mee naar de Fata Morgana?
Kom ga je mee in de Fata Morgana?

Ergens ver weg aan een plein in het Anderrijk daar is een lang verboden stad
Ton, Henny, Mari, Jan en Dré die hebben daarvoor heel erg veel tijd gehad.

Fata Morgana opende de poorten in negentienzesentachtig.
Ton, Henny, Mari, Jan en Dré die vonden het vast allemaal echt prachtig!

Maar Lex Lemmens,
Die deed eigenlijk niet zo veel

Maar Lex Lemmens,
Die deed eigenlijk helemaal niks!

Ergens ver weg aan een plein in het Anderrijk daar is een lang verboden stad
Ton, Henny, Mari, Jan en Dré die hebben daarvoor heel erg veel tijd gehad.

Fata Morgana opende de poorten in negentienzesentachtig.
Ton, Henny, Mari, Jan en Dré die vonden het vast allemaal echt prachtig!

Fata Mor -Fata Morgana!
Fata Mor- Fata Morgana!

Fata Mor- Fata Morgana!
Daar gaan wij, daar gaan wij heen!


Muziek: Fata Morgana Haremthema © Ruud Bos.
Tekst: Wie gaat er mee naar de Fata Morgana © Het WWCW & Fans - Jorn van de Wetering, Bram Elstak, Paul Melssen, Ramon Heeren, Friso Geerlings, Boukje Koop, Danny Kock, Wessel Wit en Bram Verhoof

De gebaren voor het verhaal van Hugo zijn niet zo moeilijk. Per zinsdeel is er één gebaar en/of beweging, waarvan een aantal een paar keer terugkomt. Enkele voorbeelden: bij het woord 'hart' legt u de hand op uw hart, bij het woord 'huis' vormt u met uw handen een dakje boven uw hoofd, en bij het 'pasgeboren kind' maakt u met beide armen een wiegende beweging. Let ook op de meer dramatische momenten: steek op de juiste momenten uw armen in wanhoop in de lucht, en probeer de bijbehorende gezichtsuidrukkingen te maken. Voor een volledige oefening in de Villa-Volta-pré-twee-bewegingen kunt u het beste contact opnemen met een gecertificeerde liefhebber die u de fijne kneepjes kan leren.

De Villa-Voltahoofdshowdans is eveneens zo geleerd. Denk eraan dat u volledig op moet gaan in de muziek. Het begin van de show wordt ingeleid met allerlei handbewegingen die precies op de klanken van de muziek passen, gevolgd door een minuut lang vriendschappelijk inhaken en lustig meedeinen in de eikenhouten banken. Vervolgens, bij de vele spanningsopbouwende crescendo’s en decrescendo’s, weer wat extreme handbewegingen (probeer de achtergrondviolen ook eens te volgen!), met aan het slot weer wat armgezwaai ― dit keer steekt u uw handen helemaal in de lucht, maar niet te ver naar achteren natuurlijk ― terwijl u geniet van de laatste klanken van het synthesizergezang, waarna de Villa weer tot rust komt.

In het Spookslot gaat u, net als Ton van de Ven tijdens het programmeren van de show, staan op de tribune en wijst, genietend van de prachtige muziek van Saint-Saens, op exact de juiste momenten de verschillende eCarnaval Festival -|- Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2005lementen van de show aan die zich in beweging zetten. Vergeet u de spots niet? Let ook op subtiliteiten als de zingende bloemen en het bewegen van de uilen in de nokken van de hoofdshow. Oog voor detail is de basis van elk überfandom.

Carnaval Festival vergt natuurlijk allereerst een vrolijke glimlach en een flinke portie kinderlijke verbazing over al die gekke figuren en hun clichématige voorstellingen. Bij het Aziatische deel zult u merken dat er een duidelijk trommelritme in het arrangement van Ruud Bos te horen is. U maakt hier als liefhebber natuurlijk gebruik van door éxact in de maat uw voet te laten meetappen in uw wagentje. Tevens dient u, zoals het een welopgevoede Efteling-fanaat betaamt, bij het langskomen van de buigende Aziatische heren hun beweging (compleet met tegen elkaar gevouwen handen) in spiegelbeeld na te doen. Direct daarna een quasi-worstelbeweging uitvoeren is op zich ook een delicatesse, maar slechts voorbehouden aan zij die die buiging al tot vervelens toe gemaakt hebben.


 


 

 
 

Een Stoomcursus - © het Wonderlijke WC Web 2003 - 2005