Documentatie - logo -|- (c) het WWCW 2002
Titel: Interview Sergei Karnet - Maasroute
Auteur: Marjolein Monsieurs
Harlekeyndatum: 6-2-2003

Op donderdag 6 februari 2003 verscheen in "Maasroute", een lokake krant voor Waalwijk en omstreken, een interview met Efteling-ontwerper Sergei Karnet.

 

 
Pretpark is de wereld van Russische architect

Kaatsheuvel – Als u een paar jaar niet in de Efteling bent geweest dan komt u bij het volgende bezoek volop veranderingen tegen. Een laan die opnieuw is ingericht, een nieuwe attractie of een compleet nieuw theater. Deze veranderingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Daarvoor heeft het park architecten in dienst. Daar hoort sinds een half jaar ook de Rus Sergei Karnet (WWCW: door de krant consequent als Karlet geschreven) bij. Samen met nog vier andere ontwerpers* volgt hij de zojuist vertrokken Ton van de Ven op.

Als 16-jarige begon Karnet met een opleiding architectuur. Zijn vader vond namelijk bouwingenieur wel een goed beroep voor hem. “Zelf wilde ik liever muzikant worden”, vertelt hij. “Maar tekenen vond ik ook wel leuk. Ik schilderde, boetseerde, deed eigenlijk alles wat je met materialen kon doen. Het was dus niet zo dat ik het vervelend vond dat ik die opleiding moest doen.” In het Oeralgebergte waar hij ook is opgegroeid, haalde hij zijn diploma. Dat resulteerde via een vriend in een baan als assistent art-director. Vanaf toen zou Karnet decors en omgevingen vormgeven voor films. Toen één van zijn films werd uitgekozen voor het Rotterdams Filmfestival mocht hij in Berlijn onderzoek gaan doen naar het gebruik van 3-D computerbeelden in de film. Daar leerde hij zijn vrouw kennen. “Mijn vrouw komt uit Amsterdam, dat betekende voor mij dus ieder weekend op en neer reizen tussen Berlijn en de Nederlandse hoofdstad. Dat heeft me een hoop geld gekost, want hier in Nederland wordt nogal op snelheid gecontroleerd”, lacht hij.

Karnet bij de Maquette van het Theaterrestaurant -|- Foto: Dick Sars

Uiteindelijk besloot Karnet om Duitsland achter zich te laten en te gaan samenwonen. “Ik kon in Nederland aan de slag bij het VPRO-programma ‘Quidam Quidam’. Daarna tekende ik een contract bij het NOB (Nederlands Omroepproduktie Bedrijf) en verzorgde ook de decors voor het lifestyle-programma ‘Life and Cooking’. Het NOB deed echter ook projecten met pretparken, en zo heb ik ook wat ontworpen voor Six Flags en het Duitse Movieworld. Na anderhalf jaar stopte het bedrijf met de projecten voor pretparken en gingen ze zich alleen op televisie richten. Ik vond tv echter te klein en pretparken bieden meer mogelijkheden wat ontwerpen betreft. Toen bleek dat De Efteling nog iemand zocht heb ik mijn interesse getoond. Ik werd aangenomen en zo was mijn eerste taak het technisch ontwerp van de nieuwste attractie Pandadroom. In september kreeg ik mijn contract.”
 
Nieuw project
Inmiddels ligt er bij Karnet een nieuw project op zijn tekentafel. En in tegenstelling tot de Pandadroom waar ze met vijf architecten aan werkten, is dit echt zijn project. Bij de hoofdingang staat een nieuw theater, het gebouw waar afgelopen jaren (WWCW: seizoen 2002) ook illusionist Hans Klok zijn optredens gaf. “Het is mijn taak dat gebouw nu uit te breiden. Naast het theater komt er een foyer met restaurant.” En dat gebeurt allemaal in de welbekende Anton Pieckstijl. “Het is eigenlijk meer de stijl van het oud Nederlandse dorp” legt Karnet uit, “want als je kijkt naar de tekeningen van Pieck dan heeft hij allemaal gebruik gemaakt van bestaande architectuur. Ik wil hem ook zeker niet imiteren. Maar we houden wel vast aan dezelfde kleurcombinaties: grijs-blauw en rood.”
 
Karnet vindt niet dat hij beperkt wordt in zijn artistieke vrijheid. “Natuurlijk moet je rekening houden met bepaalde kaders zoals financiën, structuur en de functie van een gebouw. Maar in de vormgeving daarvan word je vrijgelaten. Ik haal mijn inspiratie dan ook vooral uit boeken. En er gaat altijd een klein schrijfblokje mee, want als er een idee opkomst dan maak ik daar gelijk een schetsje van.”
 
De nieuwe situatie waar de Rus nu in zit benauwt hem niet. “Ik ben bijna altijd zelfstandig geweest en nu ben ik afhankelijk van bazen. Tot nu toe gaat dat heel goed. Ik vind creativiteit ook belangrijker dan het hebben van een hoge positie en die kan ik hier goed kwijt. Pas geleden heb ik nog een aanbod gehad om weer art-director te worden van een grote speelfilm, maar dat heb ik afgeslagen. Ik ben gestopt met televisie en film. Pretpark is mijn wereld.”

* WWCW: Sergej Karnet, Marieke van Doorn, Karel willemen, Robbert-jaap Jansen, Lex Lemmens, Michel den Dulk, Henny Knoet en Cees kikstra

(c) interview: Maasroute. Graphics en lay-out: Het Wonderlijke WC Web.

 

 

 
 

In Den Bonte Harlekeyn - Onderdeel van Het Wonderlijke WC Web - De Schoonste van het Land