Terug naar de Diorama-index De Alpenhotels -|- Tekening: Anton Pieck - Edits: Wonderlijke WC Web 2003
   

Locatie

Wanneer we de Dioramahal betreden vanuit de hoofdingang van het Diorama (vanaf de laan Marerijk-Pardoes Promenade), zien we voor ons één van de twee "zijkanten" van het Diorama. De nummering van de ramen van het Diorama is op deze web site tegen de wijzers van de klok in gedaan; voor West-Europeanen is dit de meest natuurlijke looprichting. We beginnen onze wandeling langs het Diorama dan ook bij het eerste raam rechts van de onderhoudsdeur. Al direct verheft zich hier een machtig bergmassief; bergen die door het hele Diorama zo'n belangrijke rol zullen blijven spelen. Op deze bergen zien we hotels, en een klein dorp. We wanen ons in de Alpen.
 

 

Een goede reiziger heeft geen vast plan, en arriveren is z'n laatste zorg. - Lao Tzu (470-490 B.C.)

Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003

We beginnen onze reis door die grootse kleine wereld van het Diorama hier, hoog in de bergen. Als enorme Gullivers kijken we over het landschap als vanuit een vogelvlucht. Tussen de hoge pieken van het centrale Diorama-massief ligt een berg met op de top een klein Alpendorpje. We zien huisjes, een kerkje, een stationnetje, mar vooral een aantal typische Alpenhotels. Daarom dopen we dit deel van het Diorama ook de “Alpenhotels”.
 

 
Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003
 
    
Als ware het de Mont Blanc
Alsof het een klim naar de hoogste piek van de Alpen betreft werken deze waaghalzen zich langzaam maar zeker naar boven. Of ze beseffen dat de hele berg ineen kan zakken wanneer ze hun klimsteuntjes te ver in de (piepschuimen) rots slaan, is maar de vraag. Maarja, als bergbeklimmer wil je daar natuurlijk ook eigenlijk helemaal niet aan denken.


 

Op Reis
Grimm-index 142

Er was eens een arme vrouw, ze had een zoon, en die wou zo graag reizen, en toen zei de moeder: “Hoe kun jij nu reizen? En je hebt helemaal geen geld om mee te nemen! Toen zei de zoon: “Ik kan me best behelpen; ik zal altijd zeggen: “Niet veel! Niet veel! Niet veel!”
Zo liep hij een flinke tijd, en hij zei aldoor maar: “niet veel, niet veel, niet veel.” Hij kwam bij een troep vissers, en zei: “Ik hoop, dat God u helpt! Niet veel, niet veel, niet veel!” wat zeg je nu, kerel, niet veel?” En toen ze de netten inhaalden, kregen ze ook niet veel vis. En toen sloegen zij met een stok op de jongen los: “Had je ons nooit zien dorsen?” “Maar wat moet ik dan zeggen?” vroeg de jongen. “Je moet zeggen: “Vang veel! Vang veel!”

Toen liep hij weer een hele poos en zei: “Vang veel! Vang veel!” en toen kwam hij bij een galg. En daar hebben ze een arme zondaar en die moet worden veroordeeld. Toen zei hij: “Goeiemorgen, vang veel, vang veel!” “Wat zegt die keren? Vang veel? Moeten er soms nog meer boze mensen op de wereld zijn? Is er nog niet genoeg?” En hij kreeg weer op z’n rug. “Wat moet ik dan zeggen?” “Je moet zeggen: God troost de arme ziel.” Weer reist de jongen een heel eind verder en zegt: “God troost de arme ziel.” Toen kwam hij bij een gracht, en daar was een vilder, en die was bezig met een dood paard. De jongen zegt: “Goeiemorgen, God troost zijn arme ziel.” “Wat zeg je daar, lomperd?” en hij slaat hem met de vilhaak om de oren, zodat hij niet meer uit zijn ogen kan kijken. “Hoe moet ik het dan zeggen?” “Je moet zeggen: “Daar ligt het aas in de kuil!”

Nu gaat hij weer verder en zegt steeds: “Daar ligt het aas in de kuil, daar ligt het aas in de kuil!” Nu komt hij een wagen vol mensen langs, en hij zei: “Goeiemorgen, daar ligt het aas in de kuil!” en daar valt de hele wagen om en in een kuil, de knecht kreeg de zweep en sloeg de jongen zo hard, dat hij weer naar zijn moeder wou kruipen. En hij is z’n leven lang nooit meer op reis gegaan.
 


 

Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003

Pastorale...
Wie een beetje z'n best doet hoort in de verte tussen de bergen de lieflijke klanken van Beethoven's zesde symfonie al... de Pastorale-symfonie, een ode aan het landelijke, oftewel: het landschap zoals we dat op deze foto zien.

Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003 Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003

 
Lief en Leed
Grimm-index 169

Er was eens een kleermaker. Hij was een echte ruziemaker, en z’n vrouw, een goede, vrome ziel, kon het hem nooit naar de zin maken. Wat ze ook deed, altijd was hij ontevreden; bromde, berispte haar, duwde en sloeg haar. Toen de overheid daarvan hoorde, lieten ze hem voorkomen en zetten hem gevangen, zodat hij een ander leven zou beginnen. Een tijdlang zat hij op water en brood, toen werd hij weer vrijgelaten, maar hij moest beloven, dat hij z’n vrouw nooit meer zou slaan, maar met haar in vrede leven, lief en leed delen zoals dat onder gehuwde mensen hoort.
 
Een poos bleef het goed gaan, maar toen begon hij weer op de oude manier, was ontevreden en knorrig. En omdat hij haar geen slaag mocht geven, wilde hij haar bij d’r haar pakken en schudden. De vrouw ontweek hem en vluchtte naar het erf, maar hij liep met z’n ellestok en z’n schaar achter haar aan, zette haar na en gooide haar de ellestok en de schaar en alles wat hij verder nog bij zich had, om de oren. Als hij raak gooide, begon hij te lachen, en als hij mis gooide, raasde en tierde hij. Het kwam zover, dat de buren de vrouw te hulp kwamen.
 
De kleermaker werd voor de raad geroepen en herinnerd aan zijn gelofte. “Lieve mensen,” zei hij, “ik heb gedaan wat ik had beloofd: ik heb haar niet geslagen, maar ik heb lief en leef met haar gedeeld.” “Hoe kan dat nu,” zei de rechter, “als ze zo over u klagen?” “Ik heb haar niet geslagen. Alleen, omdat ze er zo zonderling uitzag, heb ik d’r haar met mijn hand willen kammen. Maar zij vluchtte weg en heeft me kwaadwillig verlaten. Toen ben ik haar nagerend, en ik heb haar, als herinnering, vol goede bedoelingen, nagegooid, wat ik net bij de hand had. Lief en leed heb ik dus met haar gedeeld, want zo vaak ik raak gooide was het mij lief, en haar leed, en als ik mis gooide, was het haar lief en mij leed.”

Toch waren de rechters niet tevreden met dit antwoord, maar ze gaven hem z’n verdiende loon!

 

 
 

 
Zimmer frei
Plaats genoeg in de hotels van het gastvrije bergdorpje. Toeristen komen in hordes met de trein aan op het lager gelegen stationnetje en zoeken hun weg op zoek naar uitzichten, pistes en een warm glas glühwein.

    
Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003
 

Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003

De berg waarop we het dorpje zien liggen wordt omwonden door een spiralende spoorlijn. Tunnel in, tunnel uit, werken de stoomtreintjes zich een weg naar boven, terwijl hun passagiers genieten van een steeds weidser uitzicht vanuit de raampjes van de kleine coupés. Andere Dioramabewoners hebben heel wat meer moeite om boven te komen: zij klimmen in een groepje de bergen op, met slechts een dun touw als levenslijn die hen voor een pijnlijke val moet behoeden.

Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003 Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003

De sneeuw die het dorpje ten tijde van de opening van het Diorama in 1971 bedekte onder een witte laag is in de loop der tijd grijzig of bruinig geworden onder invloed van stof en verkleuring, maar nog steeds is te zien dat het dorpje boven de sneeuwgrens ligt, terwijl beneden, in het dal, het vee rustig staat te grazen in een sappige weide. Schapen met hun hoeder te paard (wat is er toch gebeurd met die ouderwetse schapenhouder en zijn trouwe viervoeter?) eten van het gras, evenals de paarden die een eindje verderop staan.

Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003

Een kudde schapen houdt het gras kort, terwijl een hoeder vanaf een paard toekijkt. Een beetje vreemd, dat is waar. Maar in de wereld van het Diorama zijn wel meer vreemde zaken te zien... Dus echt opkijken doen we hiervan niet.
 

 
Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003
 
  
No river too wide... No mountain too high...
Op deze foto is mooi te zien hoe enorm het gebergte in het eerste deel van het Diorama wel niet is. Een aantal bergen piekt zelfs nog einden boven het kerkje van het bergdorpje uit. De eeuwige sneeuw is wat grauw geworden met de jaren, maar onder het felle licht van de spots is de glans niet helemaal verdwenen.



Ondertunneld als een vindplaats van puur goud

Tunnel in, tunnel uit, rijden de stoomtreinen die het Diorama beweging geven de berg op. De rit in het donker is zowat nog langer dan die in de open lucht. De steenharde rots lijkt het echter allemaal te verdragen alsof geen tunnel hem deren kan.  

 

    
Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003
 

Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003

Verderop lopen de alpenweides over in een diepe vallei, waarover van tijd tot tijd treintjes rijden via een hoog stenen boogviaduct. Aan de andere kant van die vallei, zo hoog dat het vanuit de vallei bijna niet te zien is, ligt op een steile klip de burcht “Hoornwerk”, een woest kasteel met eeuwenoude muren en torens. Vanuit de smalle raampjes en schietgaten van de burcht zijn de Alpenhotels natuurlijk te zien. Het is tegelijk een dreiging als een veilige factor: de kasteelheer die waakt over of loert op het kleine dorpje daar hoog in de eerste bergen van het Diorama.

Het Diorama - De Alpenhotels -|- Foto: Friso Geerlings © Wonderlijke WC Web 2003   

Na het bezoek aan het besneeuwde bergdorp met zijn hotels reizen we via het dal verder op weg naar de rest van de wereld van het Diorama. De eerstvolgende stop op onze route is de burcht "Hoornwerk", die hoog op de rotsen al in de verte te zien is. Reizigers die de andere kant om reizen zijn hier, bij de Alpenhotels, aan het einde van hun lange reis door de sprookjeswereld van Pieck gekomen. Hen wacht nog slechts de herinnering aan die prachtige wereld. Of een tweede bezoek, natuurlijk.
 

 

© 2001 - 2003 Het Wonderlijke WC Web